Шукати в цьому блозі

середа, 1 лютого 2017 р.

Шановні учні та батьки!

Звертаю вашу увагу на цікаві новинки сучасних українських письменників, які будуть цікавими для малюків та їхніх батьків.

1. Есаулов, Олександр.Таємниця Великого Сканера : пригодницька повість / О. Есаулов. – К. : Зелений Пес, 2009. – 191 с. – (Під партою. Інформатика).
Комп’ютерний світ знову потребує допомоги. На планеті Ц з’явився Великий Сканер, потім невідомий вірус, заражені. Тут якась таємниця, хтось зазіхає на повну і безконтрольну владу…
Розгадати таємницю можуть реальні люди, тому експедиція у складі знавців віртуальних ігор й вирушила на порятунок. Приєднуйся, ти можеш допомогти врятувати Заекрання!
2. Галина Пагутяк . Лялечка і Мацько.- К.: Граніт – Т, 2008.- 96 с., іл..- (сер.»Сучасна дитяча проза»)

Історія про зворушливу дружбу хлопчика на прізвисько Лялечка і лиса-художника Мацька зоставить байдужою хіба геть черству людину. Це ж бо історія зародження справжніх, щонайсвітліших людських почуттів, і вона стократно цікавіша ще й тому, що оповів її справжній майстер слова – знаменита львівська письменниця Галина Пагутяк.
3.  Малик Галина. Вуйко Йой і Лишиня: Повість.- К.: Грані-Т, 2010.- 128с., іл..- (Сер.»Сучасна дитяча проза»)

Сталося так, що будинок, який сто п’ятдесят років стояв у затишному куточку Карпат і в якому мешкав справжній вуйко – вуйко Йой, якісь незнайомці вирішили перевезти в сканзен. Ой, лишенько! Що залишається робити нашому герою? Їхати за будинком і влаштовуватись на новому місці. Що на нього там чекає та що воно таке є – сканзен, з майстерністю дитячого письменника розповіла Галина Малик.
З першої до останньої сторінки казкова повість «Вуйко Йой і Лишиня» наповнена колоритом Закарпатського краю.

4.  Паньо К. Сонечко для мами Лу.- К.: Грані-Т, 2008.- 152 с., іл..- (сер. «Сучасна дитяча проза»)
На них чекають надзвичайні пригоди: зустріч з невідомим створінням Фурхом, що не любить довгих слів, жахіття в Імлистому Яру, повного млиць, котрі задурюють голову й розтягують усіх на нитки. Чи вдасться друзям вибратися з туману млиць та дістати Сонечко? Читай та подорожуй разом з Лулукою.
Книга для дошкільного і молодшого шкільного віку.

5. Паньо Катерина . Цвіт мандрагори: повість.- К.: Грані-Т,2010, - 96 с., іл..- (сер.»Сучасна дитяча проза»).

Коли приходять замахайці – все стає з ніг на голову, і на Плесі зчиняється казна-що. Навіть буркуни та Гримза не чуються в безпеці – хіба встигнуть запропонувати непроханим гостям якусь лагоминку, й ті ненадовго дадуть їм спокій...
Але не переймайтеся: тато Лу дав слово, що він зарадить біді – а слово господаря Великого Коріння багато важить! Тим паче, якщо в нього є такий самовідданий помічник, як маленький Лулука, що заради порятунку Плеса зумів навіть подружитися з Тим, Хто Кричить Уночі...
Третя повість Катерини Паньо з дивовижного циклу про лулук та їхніх друзів – напрочуд світла та щемка історія, яка неодмінно захопить не лише кмітливих малюків, а й їхніх мисливих батьків.

6.  Мензатюк Зірка. Як до жабок говорити.- К.: Грані-Т. 2007.- 64 с., іл..- (сер. «Сучасна дитяча проза»).
Ця книжка про пригоди хлопчика-мрійника Іванка, якого називали чарівним не за те, що він умів робити чудеса всілякі, а тому, що вірив у них. Разом з ним можна навчитися говорити до жабок, равликів, ластівок та інших істот, зрозуміти чому долиною цвіте бузьків вогонь, ведмежа цибуля та заяча конюшина. А ще познайомитись із зайчиком, який не зміг продати на ярмарку свій страх, зате здобув силу-силенну дарунків. Тож тепер він сидить край дороги і роздає їх батькам, аби діти одержували гостинці від зайчика.

7.  Ірен Роздобудьмо. Пригоди на невідомому острові.- Вінниця,-цтво «Тенза», 2010.- 158с.: іл..- (Пригодницька бібліотека).
Коли ти сядеш на надувний човен і попливеш шукати пригод, то неодміннно потрапиш на невідомий острів. І неодмінно зустрінеш там знімальну групу. Хоча може з’ясуватися, що перед тобою не актори, а… справжнісінькі пірати. А от чи пощастить тобі від них утекти? Про Клаву і Рено, невідомий острів і справжнісіньких піратів — у новій повісті Ірен Роздобудько. Лауреат конкурсу «Дитячий портал». Перша премія 2006 року в номінації 9 — тексти для 9-11 річних».

8.  Олесь Ільченко . «Таємниця старої обсерваторії»: Оповідання.- К.: Грані – Т, 2010 – 96 с.. іл..- (Сер. «Сучасна дитяча проза»)
Познайомтеся з новою гранню таланту – творами для дітей – відомого поета, прозаїка і сценариста Олеся Ільченка.
Не кожного дня можна зустріти просто посеред вулиці Незнайомця з паралельного світу. Саме з цього і почалися пригоди Влада та Оленки, головних героїв цієї книжки.
Виявляється, якщо відгукнутися на прохання іншої людини, по-справжньому захотіти їй допомогти, можна побачити неймовірні дива. Діти зрозуміли, що в будь-якому вимірі треба бути кмітливим, терплячим, а головне – приязним.

9.      Сергій Пантюк.  Неслухняники: Поезія .- К.: грані – Т, 2010.- 56 с., іл..- (Сер.»Сучасна дитяча проза»). 
У Вашої дитини цілісінький день гості! Зранку приходять радунці, веселуни, смішкуни й реготуни, усміхайки й веселятка; по обіді з’являються неслухняники й пустуни; а увечері стають на порозі колисанці, дрімотулі, пацькуни, спаткунці та соненятка… Іноді ще навідується пан Перевертас — і тоді все стає з ніг на голову й починається такий гармидер, який годі вгамувати!
Але й на це є рада: прочитайте зі своїм малюком хвацькі, задиристі, пустотливі, сповнені кипучої енергії вірші відомого сучасного українського поета Сергія Пантюка, — і дитя знатиме, як себе поводити з кожним із цих кумедних гостей.

10.   Андрусяк І. Хто боїться Зайчиків : повість-гра : для молод. та серед. шк. віку / І. Андрусяк ; худож. У. Мельникова. – К. : Грані-Т, 2010. – 72 с. : іл. - (Золотий лелека).
Ця книжка – не просто собі казка і не звичайна собі повість, а передовсім – цікавуща гра для всієї сім’ї! Познайомившись із кумедною родиною Дибайлів, ви швидко виявите, що маєте з нею дуже багато спільного – бо ж, як відомо, всі щасливі родини схожі одна на одну. А відтак, бавлячись «у Дибайлів» зі своїм маленям, ви неодмінно збагнете, що в цій грі – у цій книжці! – все дуже легко змінюється, причому так, як ви того забажаєте. Можливо, навіть змінюється саме життя – разом із вами…
А все тому, що цю повість-гру придумав, бавлячись зі своїми «малявками», колись «страшенно дорослий» письменник Іван Андрусяк – і в результаті «здитинів» настільки, що здобув за неї першу премію конкурсу «Золотий лелека» в номінації «твори для дошкільнят і молодших школярів».

11. Четверта книжка з серії «Обережно: дівчатка!». Де може бути краще, як у бабусь на селі! Чого б не забажав – пиріжків чи вареників – бабусі відразу поспішають виконати. Від такого райського життя стає страшенно... нудно. От Ліза з меншою сестричкою Стефою і вирішують піти з дому – подалі від бабусячої опіки, на пошуки справжніх пригод...

12.  Олександр Гаврош. Пригоди тричі славного розбійника Пинті. / Ілюстр. М.Паленка.- Львів: В-цтво «Старого лева», 2008.- 279 с.- (Серія «Українська сила»).
«Українська сила» – це серія захоплюючих і веселих книг про легендарних українців, сильних духом і тілом богатирів, героїв, силачів і навіть... розбійників – якщо вони такі благородні, оспівані у легендах і казках справедливі опришки, як тричі славний Григір Пинтя.»
Іншими словами, якщо коротко – це історія про українського Робіна Гуда. Історія, написана дійсно весело, розумно – і просто дуже цікаво. Історія, яка читається буквально за один вечір – і після останніх слів якої одразу шкодуєш, що книжка вже скінчилася. Історія, якої, гадаю, дуже не вистачало нашим дітям – бо тоді б вони точно гралися не в того самого Робіна Гуда, а – в Пинтю...
Для дітей середнього шкільного віку.
Цю книгу надруковано на екологічно чистому книжковому папері, що зменшує контрастність сприйняття тексту і спеціально призначений для друку дитячих видань.

13.      Шевченки Наталія та Олександр.  Усе в шоколаді.- К.: Грані-Т, 2008.- 168с.(Серія «Дивний детектив»- 08»)
Новорічні та Різдвяні свята – улюблений час дітлахів та… зловмисників. Адже люди стають добрішими, довірливішими, менш уважними та підозрілими, а грабіжники раді з цього скористатись.
Але Команда Мрії завжди на сторожі і швидше за міліцію розкриє будь-яку справу: чи то крадіжку в місцевому історичному музеї, чи то зникнення директора кондитерської фабрики.
Знайомтеся з новими пригодами «мрійників», і ви теж не будете сумувати зимовими вечорами.

14.       Горова Л.В. Відчинилося життя: Зб. пісень для дітей .- 2-ге вид.. стер.- Т.: джура. 2007.-  112 с.: іл. 
До збірки увійшли авторські пісні для дітей відомої співачки. Заслуженої артистки України. Члена національної Спілки композиторів України Лесі Горової.

15.    Баррі Д. Пітер Пен/ пер. З англ.. мови наталі Трохим; Іл..О.Левковської.-  Л.: В- цтво «Старого лева», 2007.- 330 с., іл..- (Сер. «Дивовижні світи»)
Пітер Пен – ватажок загублених хлопчиків, улюбленець фей і смертельний ворог капітана Гака – назавжди залишиться дитиною, щоб одного разу відкрити для вас незвичайний острів Небувалію.

16      Кокотюха, А. Таємниця козацького скарбу : пригод. детектив / А. Кокотюха ; ілюстр. А. Василенка. – К. : А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га, 2010. – 223 с. : ілюстр.
Перед тобою, любий читачу, справжній детектив, у якому беруть участь твої ровесники — тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою... Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб — бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці... Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти — ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами...


Немає коментарів:

Дописати коментар